Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

H “SYRIZA Tours” περιφέρει τους απορημένους λαθρο μετανάστες


Αν αρνείσαι να παραδεχτείς ότι υπάρχει πρόβλημα, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Κι αν υπάρξει; Το φορτώνεις στους άλλους. 
 
 Σταμάτης Ζαχαρός
Αρχικά “λιάζονταν” οι μετανάστες. Τώρα λιάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα από το hotspot της Χίου ήταν ξεκάθαρη: “Είναι τώρα σειρά και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών να υλοποιήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις”. Δεν χωρούν παρερμηνείες και μονταζιέρες. Όποιος την άκουσε θεωρεί προφανώς ότι η Ελλάδα έκανε ότι έπρεπε και πλέον κοιτάζει αφ’ υψηλού τους υπόλοιπους αμελείς εταίρους.

Η αλήθεια είναι ότι οι υπόλοιποι δεν έκαναν πολλά. Θα δεχόμουν και το τίποτα. Αναλώθηκαν ξανά σε συνόδους κορυφής και συσκέψεις χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Άλλωστε άπαντες διατηρούν τον εθνικισμό τους εντός της ένωσης. Ενδιαφέρονται για λύσεις μόνο στα προβλήματα που τους αφορούν άμεσα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως έχει να διαχειριστεί ένα πρόβλημα στην αυλή του. Ο Πρωθυπουργός, επιχειρεί να μεταφέρει ένα μέρος του βάρους στους εταίρους. Δεν είναι βέβαιο ότι θα το δεχθούν για διάφορους λόγους με πρώτο και κυριότερο ότι το πρόβλημα, ακόμη δεν είναι πιεστικό γι’ αυτούς. Για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι ο ίδιος εισήγαγε την έννοια της αέναης διαπραγμάτευσης και τώρα, όσοι υπέφεραν από την μπαρουφολογία των Ελλήνων διαπραγματευτών, είναι έτοιμοι να πληρώσουν εκδικητικά με το ίδιο νόμισμα.
Θα κληθεί λοιπόν να το λύσει μόνος του και επιπλέον, δεν είναι επαρκές το επιχείρημα ότι δεν είχε βοήθεια. Ιδίως όταν το απευθύνει σε πολίτες που πλήττονται άμεσα. Επίσης μέχρι πολύ πρόσφατα -ίσως ακόμη- ήταν κυρίαρχη η άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί μόνη της να φυλάξει τα σύνορα. Μαζί με την εθνική  υπερηφάνεια, έρχονται και οι εθνικές υποχρεώσεις.
Η δήλωσή του Πρωθυπουργού πάντως υπονοεί ότι η χώρα μας έκανε ότι έπρεπε. Πράγματι η κατασκευή των hotspots ξεκίνησε (μετά από ασφυκτική πίεση) αλλά πέραν αυτού, ελάχιστες είναι οι ενδείξεις ότι η Κυβέρνηση είχε κάποιο σχέδιο. Μέχρι προ τριμήνου, εφαρμόζαμε την πολιτική του “λιάζονται”, προκρίναμε την παύση πυρός ως την πιο εφικτή λύση στο προσφυγικό και στη συνέχεια αναζητούσαμε τρόπο να διαχειριστούμε πρόσφυγες και μετανάστες.
Αρχικά τους αφήσαμε να πάνε στην Πλ. Βικτωρίας και εν συνεχεία προσωρινά σε κλειστό γυμναστήριο στο Γαλάτσι όπου ο τοπικός δήμαρχος αγανάκτησε. Μετά στον Ελαιώνα καθώς ο Δήμαρχος Αθηναίων αποφάσισε να αποτελέσει μέρος της λύσης αλλά δεν μπορούσε να τους φιλοξενήσει όλους. Όσο το πλήθος των προσφύγων και των μεταναστών μεγάλωνε αναζητήθηκαν άλλες λύσεις.
Έτσι ξεκίνησε και ο ποδαρόδρομος προς την Ειδομένη. Όσοι πρόλαβαν πέρασαν. Οι υπόλοιποι, εμπιστεύθηκαν την "SYRIZA tours" που τους μετέφερε (και πάλι προσωρινά) στο Φάληρο, γνωρίζοντας ότι το γήπεδο δεν θα ήταν διαθέσιμο παρά για λίγες ημέρες καθώς είχαν προγραμματιστεί εκδηλώσεις. Τελευταία εφεύρεση -με σφραγίδα ΑΝΕΛ- ήταν η (για μια ακόμη φορά προσωρινή) εγκατάστασή τους στο Ελληνικό. Όσα κάνει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν αμφισβητήσει ευθέως τη σοφία της ρήσης “ουδέν μονιμότερον του προσωρινού”.
Όλο αυτό δεν μοιάζει με σχέδιο. Ούτε φυσικά όσα συμβαίνουν στα ακριτικά νησιά, τα οποία “βούλιαξαν” μέχρι να αντιληφθεί η Κυβέρνηση ότι έπρεπε να δρομολογήσει πλοία και να τους μεταφέρει σε περιοχές όπου θα μπορούσαν να “αντέξουν” τόσο πολύ επιπλέον πληθυσμό. Μοιάζει με μια Κυβέρνηση σε πανικό που δεν ξέρει τι να κάνει και δεν μπορεί να αποφασίσει, σε μια προσπάθεια να μη δυσαρεστήσει κανέναν.
Πετώντας το μπαλάκι στους εταίρους, δεν είναι βέβαιο τι προσδοκά να κερδίσει ο Πρωθυπουργός. Περιμένει μήπως να “πιάσει” τους ευρωπαίους στο φιλότιμο; Μήπως περιμένει να φοβηθεί η Μέρκελ τη διεθνή κατακραυγή και για αυτό την εκθέτει; Το πρόβλημα πάντως παραμένει για τον ίδιο και αντί των συνεχών επιθεωρήσεων και της επικοινωνιακής διαχείρισης, θα ήταν καλύτερο να σκεφθεί μια λύση. Ακόμη καλύτερο θα ήταν να μας την ανακοινώσει και θα άγγιζε την τελειότητα αν την υλοποιούσε κιόλας.
*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA (@SZacharos)
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...έκανες κου πε πε;