Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Οι σολίστες του κλαρίνου στο Μέγαρο


 
 
Χαλκιάς, Αρκαδόπουλος, Φιλιππίδης, Κωτσίνης σε παλιούς σκοπούς, υπό την επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα

Από τη Γιώτα Βαζούρα
Τέσσερις γενιές μουσικών συναντιούνται επί σκηνής. Ο 81άχρονος Πετρολούκας Χαλκιάς, ο 60χρονος Νίκος Φιλιππίδης, ο 45χρονος Γιώργος Κωτσίνης αλλά και ο 38χρονος Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος, τέσσερις από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες του κλαρίνου, ανεβαίνουν στην σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και στήνουν ένα παραδοσιακό γλέντι με δημοτικούς ήχους.
Η σπάνια αυτή μουσική συνεύρεση των καλλιτεχνών, με τις διαφορετικές ηλικίες αλλά τις κοινές μουσικές καταβολές, θα λάβει χώρα στις 7 και 8 Νοεμβρίου στη φιλόξενη αίθουσα του πολιτιστικού ιδρύματος. Με αφορμή αυτό το λαογραφικό αυτό αντάμωμα, που αποτελεί φόρο τιμής στους παλαιούς δασκάλους του κλαρίνου, ο εθνομουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας (έχει αναλάβει και την επιμέλεια της εκδήλωσης) μιλάει στη «δημοκρατία».
«Ενα τέτοιο αφιέρωμα είχε γίνει ξανά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 1993» αναφέρει ο κ. Λιάβας. «Για εμένα το κλαρίνο είναι το κατεξοχήν όργανο μέσα από το οποίο η δημοτική μουσική έχει καταφέρει να φτάσει και να δημιουργήσει ένα κλασικό πια ρεπερτόριο. Και όταν λέω κλασικό, εννοώ τραγούδια τα οποία αποτελούν πλέον σημείο αναφοράς για όλους τους νεότερους σολίστες».
Δάσκαλοι του Μεσοπολέμου
Το αφιέρωμα αυτό, όπως εξηγεί και ο διαπρεπής εθνομουσικολόγος, τιμά όλους τους μεγάλους δασκάλους του κλαρίνου και την τέχνη τους, όπως αποτυπώθηκαν στην κλασική δισκογραφία της εποχής του Μεσοπολέμου. Ετσι γίνεται αναφορά στους Νίκο Καρακώστα, Κώστα Καραγιάννη, Κίτσο Χαρισιάδη, Κώστα Γιαούζο, Γιάννη Κυριακάτη, Νίκο Ρέλια, Νίκο Τζάρα, Γιώργο Ανεστόπουλο, Χαράλαμπο Μαργέλη και Μήτσο Μπατζή.
«Δεν θα παίξουν απλώς κομμάτια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά ένα συγκεκριμένο ρεπερτόριο των σπουδαίων μουσικών του παρελθόντος» εξηγεί ο κ. Λιάβας. «Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μικρά αφιερώματα σε καθέναν από αυτούς. Θα ακουστούν, για παράδειγμα, τραγούδια όπως η "Σβαρνιάρα καραγκούνα" αλλά και η "Παλιά ιτιά". Δουλέψαμε κυρίως ακούγοντας παλιές ηχογραφήσεις. Προσπαθήσαμε να αποκωδικοποιήσουμε τον τρόπο παιξίματος των παλιών αλλά και να τον ανανεώσουμε μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και το προσωπικό στιλ του καθενός».
Κατά τον ίδιο, οι πρόβες των συναυλιών με τους μουσικούς ήταν σκέτη απόλαυση. «Ο Πετρουλούκας, αν και ο γηραιότερος της παρέας, είναι και ο πιο ενθουσιώδης και υπερκινητικός από όλους» λέει ο κ. Λιάβας. «Συμβουλεύει τους υπόλοιπους, τους διορθώνει, τους κάνει παρεμβάσεις. Τους συμπεριφέρεται σαν να είναι παιδιά του. Το καλό είναι πως δεν υπάρχουν ανταγωνισμοί ούτε βεντετισμοί μεταξύ τους. Εξάλλου όλοι θεωρούνται κορυφαίοι στο είδος τους».
Εκτός από τους αξιόλογους μουσικούς, στη συναυλία -τη σκηνική επιμέλεια έχει κάνει η Σοφία Σπυράτου- μετέχει και ο λαογραφικός χορευτικός όμιλος Χοροπαιδεία, ενώ τραγουδάει ο Βασίλης Σερμπέζης.
«Ξέρετε, η παράδοση είναι σαν το χωράφι που κληρονομείς από την οικογένειά σου» λέει ο κ. Λιάβας. «Δεν μπορείς να μην το καλλιεργήσεις και να το αφήσεις στην τύχη του. Το περιποιείσαι περιμένοντας να δώσει καρπούς. Αυτό ισχύει και για την παράδοση. Σε μια εποχή ισοπέδωσης και κακοφωνίας, ευτυχώς υπάρχουν πολλά πράγματα από το παρελθόν για να στηριχτούμε».

  • Ι: Η συναυλία με τίτλο «Η τέχνη του λαϊκού κλαρίνου» θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα) στις 7 και 8 Νοεμβρίου, στις 20.30.
«Ενδιαφέρον από τους νέους»
Ρωτήσαμε τον Λάμπρο Λιάβα ποια είναι η σχέση των νέων μουσικών με το κλαρίνο σήμερα. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Χαίρομαι, γιατί διαπιστώνω πως πλησιάζουν την παράδοση απενεχοποιημένα. Την είχαν ταυτίσει με κάτι παλιό και ξεπερασμένο. Σήμερα κάτι τέτοιο δεν υπάρχει» λέει ο κ. Λιάβας, ο οποίος παρουσίαζε τα τελευταία χρόνια στην κρατική τηλεόραση τη λαογραφική εκπομπή «Το αλάτι της γης». «Εφέτος ακόμη είμαστε σε αναμονή, διότι η ΕΡΤ δεν έχει ολοκληρώσει τον προγραμματισμό της».

Απολαύστε μια παλαιότερη «συνάντηση κορυφής»!Πετρο-Λούκας, Φιλιππίδης, Κωτσίνης, Αρκαδόπουλος... 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...έκανες κου πε πε;