Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

FT: Σύνοδος Κορυφής: Σε απόλυτο διχασμό η Ευρώπη για το προσφυγικό

  http://air.euro2day.gr/cov/ft/ft_com-180_137057_1S92A1_b.jpg

Ολο και περισσότερο απομονωμένη η Αγκελα Μέρκελ στην πολιτική ανοικτών συνόρων και τη μετεγκατάσταση. Στα όρια διάλυσης η «συμμαχία των προθύμων». Το «πισώπλατο χτύπημα» της Αυστρίας η άνοδος των σκεπτικιστών και η συμφωνία με την Τουρκία που δεν… λειτουργεί.


Η Αγκελα Μέρκελ ήλπιζε ότι η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό θα προσέφερε τουλάχιστον μια εικόνα ευρωπαϊκής ενότητας απέναντι στην μεταναστευτική κρίση. 
Αν’ αυτού τελείωσε με αταξία. Το αυστριακό πλάνο να μπει όριο στις αιτήσεις ασύλου, μόλις 80 την ημέρα, άφησε την καγκελάριο απομονωμένη, η Ελλάδα απείλησε ως απάντηση να μπλοκάρει τη συμφωνία για το Brexit και οι ηγέτες είναι περισσότερο διχασμένοι από ποτέ απέναντι στη μεγαλύτερη πρόκληση της ΕΕ εδώ και δεκαετίες.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες, από το Βερολίνο ως τη Βιέννη και την Αθήνα αυτοσχεδιάζουν και βάζουν στο τραπέζι συχνά αντικρουόμενες πολιτικές. Η Μέρκελ αιφνιδίασε και το ίδιο το επιτελείο της όταν απαίτησε μια ακόμα Σύνοδο για την προσφυγική κρίση στις 6 Μαρτίου, ακριβώς πριν τρεις κρίσιμες τοπικές εκλογές στη Γερμανία (13 Μαρτίου) και προτού η Ανοιξη εκτοξεύσει τον αριθμό των προσφύγων που περνούν το Αιγαίο.
Οι αφίξεις προσφύγων αυξήθηκαν, με περισσότερες από 4.800 στην Ελλάδα από την Τουρκία την Τρίτη, ένας ρυθμός που δεν είναι μακριά από την κορύφωση του περασμένου φθινοπώρου, με μέση άφιξη 7.000 ατόμων τη μέρα.
Ένα μεγάλο «απόθεμα» δημιουργείται στην διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, όπου «άτακτα» κράτη έπρεπε να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν την άφιξη περισσότερων του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων από την έναρξη της κρίσης το 2015. Σε ιδιωτικές συζητήσεις, αισιόδοξοι προηγουμένως αξιωματούχοι αρχίζουν να απελπίζονται με τις ανησυχίες να μεταφέρονται σε μια πιθανή ανθρωπιστική καταστροφή στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Ενας ευρωπαίος ηγέτης είπε: «Είναι σοβαρή η κατάσταση».

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...έκανες κου πε πε;