Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Εξαιρετικής ποιότητας το νερό στο 93% των ελληνικών παραλιών (γράφημα)

Σύμφωνα με μετρήσεις του 2013, στο 93% (82,6% το μέσο όρο στην ΕΕ) των παραλιών της Ελλάδας, το νερό είναι άριστης ποιότητας ενώ το νερό στο 99,2% των παραλιών της χώρας μας πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις για να κάνεις μπάνιο (94,7% το μέσο όρο στην ΕΕ). Την Ελλάδα ξεπερνούν τέσσερις χώρες: 1η η Κύπρος, 2ο το Λουξεμβούργο, 3η η Μάλτα και 4η η Κροατία.
Μην βιαστείτε να πείτε ότι το Λουξεμβούργο δεν έχει θάλασσα (που δεν έχει), διότι εκεί οι άνθρωποι κάνουν μπάνιο σε λίμνες και ποτάμια και φυσικά περιλαμβάνονται και αυτά στις μετρήσεις. Η ετήσια έκθεση για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) επιτηρεί την ποιότητα των υδάτων σε 22.000 περιοχές κολύμβησης στη θάλασσα, τις λίμνες και τα ποτάμια, σε όλη την ΕΕ, την Ελβετία και, για πρώτη φορά, την Αλβανία.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη μεγαλύτερη αναλογία των περιοχών «ανεπαρκούς ποιότητας» (δεν κάνεις μπάνιο γιατί θα «φωσφορίζεις») είναι η Εσθονία (6%), η Ολλανδία (5%), το Βέλγιο (4%), η Γαλλία (3%), η Ισπανία (3%) και η Ιρλανδία (3%).
Δείτε και το σχετικό γράφημα (στο κάτω μέρος υπόμνημα)
n
Υπόμνημα: με γαλάζιο «εξαιρετική ποιότητα», με πράσινο οι «ελάχιστων απαιτήσεων», με κόκκινο «κακή ποιότητα ή χωρίς μέτρηση», με γκρι «κλειστές παραλίες» και με σκούρο μπλε παραλίες που έχουν αλλάξει ή δεν έχουν μετρηθεί ή το δείγμα δεν ήταν αντιπροσωπευτικό.

Η αξιολόγηση γίνεται ως εξής: Οι τοπικές αρχές συλλέγουν δείγματα την άνοιξη και καθ' όλη τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου. Οι αξιολογήσεις βασίζονται στα επίπεδα δύο ειδών βακτηριδίων που αποτελούν ένδειξη ρύπανσης λόγω της παρουσίας λυμάτων ή κτηνοτροφικών αποβλήτων. Τα εν λόγω βακτηρίδια μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες (εμετό και διάρροια) σε περίπτωση κατάποσης.
Ακολουθεί χάρτης με παραλίες της Ευρώπης που εντοπίστηκαν περιστατικά μόλυνσης μικρής έκτασης (με κόκκινο). Πατήστε και εδώ για ολόκληρη την έκθεση.
n
  www.athensvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...έκανες κου πε πε;