Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

ΤΟΥΡΚΙΑ: Ιστοσελίδα εκκλησίας μπλοκαρίστηκε ως «πορνό» από το τουρκικό κοινοβούλιο



Ο Aykan Erdemir, μέλος του κοινοβουλίου της Τουρκίας, σχεδίαζε να επισκεφτεί την (προτεσταντική) Εκκλησία του Ντιγιαρμπακίρ στα μέσα Ιουνίου. Έτσι, την προηγούμενη εβδομάδα, στα πλαίσια της προετοιμασίας του ταξιδιού του, έριξε μια ματιά στην ιστοσελίδα της εκκλησίας.
Αλλά δεν μπόρεσε να δει και τίποτα. Ο υπολογιστής

του γραφείου του στο κοινοβούλιο μπλόκαρε την ιστοσελίδα της εκκλησίας με το μήνυμα ότι περιείχε «σκληρό πορνό».
Τσεκάροντας τις ιστοσελίδες άλλων τουρκικών προτεσταντικών εκκλησιών, ο Erdemir και οι συνεργάτες του βρήκαν ότι και αυτές είχαν μπλοκαριστεί, αν και οι οθόνες φιλτραρίσματος δεν ανέφεραν "πορνογραφία", ως λόγο.

Ο δικτυακός τόπος της Εκκλησίας του Ντιγιαρμπακίρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, δεν είναι υπό εθνικό μπλοκάρισμα, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις, ιστοσελίδες έχουν απαγορεύεται στην Τουρκία – με πιο γνωστή περίπτωση εκείνη του YouTubeτους τελευταίους μήνες.
Το μπλοκάρισμα αφορούσε μόνο τους υπολογιστές του κοινοβουλίου και αφαιρέθηκε μετά τις διαμαρτυρίες του Erdemir.
«Η άρση του μπλοκ στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας του Ντιγιαρμπακίρ ήταν ένα μικρό βήμα για τις διαδικτυακές ελευθερίες στην Τουρκία, αλλά ένα μεγάλο βήμα για την ελευθερία στο Διαδίκτυο στο Κοινοβούλιο», είπε.



Ο Erdemir, που είναι βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αντιπροσωπεύει την δυτική επαρχία της Προύσας, δήλωσε ότι το περιστατικό είναι ένα σύμπτωμα του βαθιά ριζωμένου κυβερνητικού ανταγωνισμού προς τους Χριστιανούς, κυρίως Προτεστάντες, και της αυξανόμενης μισαλλοδοξίας της Τουρκίας προς τις μειονότητες.
«Εξευτελιστικό, ενοχλητικό και δυσφημιστικό» είναι το πώς περιέγραψε το μπλοκάρισμα στην ιστοσελίδα.
Η εφημερίδα Daily Hurriyet ανέφερε ότι το περιστατικό "σκότωσε δύο πουλιά με μια πέτρα": Ενίσχυσε την προκατάληψη στους βουλευτές και την επίθεση στις μειονοτικές ομάδες.
«Απλώς προσπαθούν να στηρίξουν το κόμμα τους και την ατζέντα τους με προκλητική και περιθωριοποιημένη γλώσσα», δήλωσε οAhmet Guvener, πάστορας της Εκκλησίας του Ντιγιαρμπακίρ. «Αυτό είναι ενοχλητικό και προσβλητικό και πρέπει να απολογηθούν για’ αυτό».
Ο Guvener, ο οποίος εγκατέλειψε το Ισλάμ για να γίνει χριστιανός, δήλωσε ότι δεν αισθάνεται ότι έχει ίσα δικαιώματα με τους άλλους Τούρκους και δήλωσε ότι η χώρα του τον θεωρεί ως απειλή. Το τηλέφωνό του, είπε, παρακολουθείται από το 2007, όταν τρεις χριστιανοί βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν στην πόλη Μαλάτια.
«Παρακολουθούν το τηλέφωνό μου χωρίς διακοπή από τηνMalatya», είπε ο Guvener. Ισχυρίζεται έχει δει το όνομά του στις λίστες με υποκλοπές, και δήλωσε ότι η αστυνομία, συνεχίζει να τον ανακρίνει σχετικά με θέματα που έχει συζητήσει στο τηλέφωνο με άλλους χριστιανούς πιστούς.
Είπε ότι πιστεύει ότι οι διωκτικές αρχές θεωρούν τον χριστιανισμό μία από τις μεγαλύτερες απειλές της χώρας, και ότι η στρατιωτική εκπαίδευση έχει ενισχύσει μια στάση περιθωριοποίησης.
«Πραγματικά δεν βλέπoυν τους Τούρκους Χριστιανούς ως πολίτες αυτής της χώρας», είπε. «Η Τουρκία εκφοβίζει εν γνώσει της τους χριστιανούς εδώ, οπότε κατά τη γνώμη μου, το μπλοκάρισμα της ιστοσελίδας μας έγινε σκόπιμα».
Ο δικηγόρος του Guvener έχει ζητήσει από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του τουρκικού Κοινοβουλίου, Kemal Kaya, να δώσει εξηγήσεις γιατί η ιστοσελίδα της εκκλησίας μπλοκαρίστηκε. ΟGuvener είπε ότι ενδέχεται να υπάρξει νομική δράση κατά του Κοινοβουλίου. 

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...έκανες κου πε πε;