Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Αφιέρωμα της Ενορίας Ποταμού Κερκύρας προς τιμήν του Αγίου Βαρβάρου.

Βρήκαμε στο διαδύκτιο το αφιέρωμα που έκανε η Ενορία Ποταμού Κερκύρας για τις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Βαρβάρου στο χωριό Τρύφος.

ΤΟ ΑΠΟΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΚΑΡΑΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΒΑΡΒΑΡΟΥ,ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΡΥΦΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

     Πριν από ένα περίπου χρόνο η τοπική Εκκλησία της Κερκύρας και ειδικότερα το προάστιό μας, Ποταμός, είχε την ιδιαίτερη ευλογία να υποδεχθεί ως μόνιμη πηγή αγιασμού το απότμημα της τιμίας κάρας του Οσίου Πατρός ΒΑΡΒΑΡΟΥ του Πενταπολίτου και Μυροβλήτου, προερχόμενο έκ της πόλεως Vondjan της σημερινής Κροατίας.
        Ο πολύτιμος αυτός θησαυρός, μετά από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κ ο σ μ ά και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.  Ν ε κ τ α ρ ί ο υ, μεταφέρθηκε στην περιοχή Τρύφος Αιτωλοακαρνανίας, προκειμένου να τεθεί σε προσκύνημα με την ευκαιρία της ετησίας μνήμης του Αγίου, την Δευτέρα 23 Ιουνίου.
        Το ιερό λείψανο μετέφερε τετραμελής αντιπροσωπεία της ενορίας μας, με επικεφαλής τον προϊστάμενο  της ενορίας και εφημέριό μας, π. Γεώργιο.
          Η επίσημη υποδοχή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 21 Ιουνίου, στον κεντρικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Τρύφου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κ ο σ μ ά, παρουσία του ιερού κλήρου, των αρχών της περιοχής και εκατοντάδων πιστών.
 
         Κατά την σύντομη δοξολογία ο Σεβασμιώτατος κ. Κ ο σ μ ά ς, με συγκίνηση αναφέρθηκε στο σημαντικό γεγονός της  παρουσίας του Αγίου στην περιοχή που περπάτησε, ασκήθηκε, απεβίωσε και ετάφη. Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο εφημέριός μας ο οποίος και ετόνισε οτι ο Όσιος ΒΑΡΒΑΡΟΣ αποτελεί τον συνδετικό πνευματικό κρίκο που ενώνει τους Ποταμίτες με τους κατοίκους του Τρύφου.
        Εν συνεχεία άρχισε ο Αρχιερατικός Εσπερινός μετά το πέρας του οποίου και στον μεγάλο προαύλιο χώρο του Ναού πραγματοποιήθηκε παραδοσιακό πανηγύρι με την συμμετοχή παραδοσιακών χορευτικών τμημάτων της περιοχής.
        Την Κυριακή το πρωί, στον ίδιο Ιερό Ναό, την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο εφημέριός μας, π. Γεώργιος, με τον εφημέριο του Ναού, π. Γεώργιο Τσαρνά και το διάκονο π.  Παΐσιο Κομποτιάτη.
         Το απόγευμα της ιδίας ημέρας το Ιερό Λείψανο βρέθηκε στο σημείο που βρίσκεται μέχρι και σήμερα ο τάφος του Αγίου, σε ορεινό τμήμα της περιοχής, οπου και ετελέσθη υπαιθρίως ο Πανηγυρικός Μέγας Εσπερινός, τη συμμετοχή του πανοσιολογιωτάτου πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως αρχιμανδρίτου π. Επιφανίου Καραγεώργου  δεκάδων κληρικών.και παρουσία εκατοντάδων πιστών. Τον θείο λόγο κήρυξε ο εφημέριός μας ο οποίος αναφέρθηκε στον θαυμασμό που πρέπει να έχουν οι χριστιανοί προς τους Αγίου όχι τόσο για τα χαρίσματα που τους έχουν δοθεί από τον Θεόν, όσο για τον αγώνα τους και κρατηθούν μακρυά από την φθορά της αμαρτίας.
         Την κυριώνυμο ημέρα, 23η Ιουνίου, στο ίδιο σημείο, ετελέσθη ο Όρθρος και η υπαίθρια  Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του σεβάσμιου και ενάρετου Επισκόπου Κ ο σ μ ά, ενώ τον θείο λόγο κήρυξε ο Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτης π. Παύλος Ντανάς, ο οποίος  και αφέρθηκε στον βίο του Αγίου και στην προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλει κανείς προκειμένου να αποβάλλει την βαρβαρότητα που φέρει η αμαρτία και η απαμάκρυνση  από τον Θεόν. Να σημειωθεί οτι ο π. Παύλος έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρως με τον Άγιο ΒΑΡΒΑΡΟΥ και έχει ι συγγράψει ένα υπέροχο βιβλίο σχετικά με την περίεργη βιοτή του Αγίου.
        Πρό της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας σχηματίσθηκε πομπή η οποία και κατευθύνθηκε στο σημείο που βρίσκεται ο τάφος του Αγίου, οπου και ευλογήθηκαν οι άρτοι της πανηγύρεως.
        Το απόγευμα της ιδίας ημέρας και στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Τρύφου εψάλλει ο Παρακλητικός κανόνας του Αγίου μετά το πέρας του οποίου ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου, και Αρχιερατικός Επίτροπος Κατούνας, Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Τριάντης, αφού ομίλησε και περιέγραψε τον ευλογημένο τριήμερο της παρουσιας του Αγίου στην περιοχή, ευχαρίστησε τον εφημέριό μας αλλά και τα μέλη της συνοδείας του για τον κόπο στον οποίο και υποβλήθηκαν προκειμένου να μεταφέρουν το Ιερό λείψανο. Ομοίως ακολούθως ο εφημέριός μας ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Κ ο σμ ά για την ευκαιρία που τους έδωσε , για μία ακόμη φορά, να επισκειφθούν και να προσκυνήσουν τα μέρη εκείνα που αγίασε με την άσκησή του ο Όσιος ΒΑΡΒΑΡΟΣ. Επίσης ευχαρίστησε τον πανοσιολογιώταο πρωτοσύγκελλο, π. Επιφάνιο, τον αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο Τριάντη, τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως, αρχιμανδρίτη π. Μακάριο Αντωνόπουλο αλλά και τον εφημέριο του Ναού π. Γεώργιο Τσαρνά, για την αβραμιαία φιλοξενία που επεφύλαξαν στην αντιπροσωπεία του Ποταμού.Τέλος ευχαρίστησε όλους τους πιστούς που όλο αυτό το διάστημα κατέκλυσαν τους χώρους οπου βρισκόταν το ιερό Λείψανο και με την παρουσία τους αυτή απέδειξαν οτι ο Άγιος ΒΑΡΒΑΡΟΣ κατέχει σημαντική θέση στο εικονοστάσι της καρδιάς τους. Τέλος τους προέτρεψε να προσεύχονται για τον Επίσκοπό τους και τους Ιερείς και να μην τους επηρεάζουν τα ακούσματα της εποχής αλλά να σταθούν όλοι κοντά στην Εκκλησία, η οποία και αποτελεί το μοναδικό και σωτήριο οχυρό και καταφύγιο των χριστιανών.
       Εν συνεχεία ο π. Νεκτάριος προέτρεψε τους πιστούς να  ασπασθούν, για μία ακόμη φορά, το λείψανο του Αγίου.  Μετά  τον ασπασμό την λειψανοθήκη παρέλαβε ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης ο οποίος την οδήγησε στον προαύλιο χώρο του Ναού και την παρέδωσε και πάλι στον εφημέριό μας προκειμένου  να ξεκινήσει η επιστροφή προς την Κέρκυρα.
        Αξίζει να σημειώσουμε οτι το χρονικό αυτό το διάστημα, μας έκανε εντύπωση η ταπείνωση που κοσμεί τον Επίσκοπο κ. Κο σ μ ά, η σοφία του, η πραότητα, ο τρόπος της προσευχής του κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας αλλά κυρίως ο ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΛΟΓΟΣ του. Θεωρούμε τον ευατό μας άκρως ευεργετημένο για την ευκαιρία που μας δόθηκε να συλλειτουργήσουμε μαζί του, να συζητήσουμε πνευματικά θέματα αλλά και να βρεθούμε σε κοινή τράπεζα.
        Εντύπωση μας προκάλεσε η από καρδιάς φιλοξενία που μας προσφέρθηκε και της οποίας υπεύθυνος υπήρξε ο ακούραστος και αεικίνητος αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Τριάντης ο οποίος έχει να παρουσιάσει ένα σημαντικότατο πνευματικό έργο στην τοπική Εκκλησία και ειδικότερα στην ενορία της Κατούνας οπου και διακονεί. Απόδειξη τούτου αποτελεί ο μεγάλος αριθμός νέων ανθρώπων που τον ακολουθούν σε όλη του την πορεία και σε όλες τις τις δραστηριότητες.
       Το σημαντικότερο όμως εξ όλων υπήρξε η μεγάλη ευλάβεια των απλών πιστών προς τον όσιο ΒΑΡΒΑΡΟ. Αντικρύσαμε  πολλούς ,ακόμη και νέους, που με δάκρυα στα μάτια  ασπάζοντο το ιερό λείψανο ενώ η συγκίνηση έφθασε στο αποκορύφωμα την στιγμή που η λειψανοθήκη ξεκινούσε τον δρόμο της επιστροφής.
       Πράγματι το προσκύνημα αυτό θα παραμείνει για πάντα  χαραγμένο στην καρδιά μας.
Σημείωση: Η τετραμελής αντιπροσωπεία της ενορίας εκτός από τον εφημέριό μας, π. Γεώργιο, αποτελείτο από την εκκλησιαστική Σύμβουλο κα Ευτυχία Μουρμουράκη, τον Ιεροψάλτη των Ναών μας και γραμματέα της Ιεράς Μητροπόλεως κο Κων/νο Θύμη και τον Ιεροψάλτη και αναπληρωτή εκκλησιαστικό σύμβουλο κο Στυλιανό Παπικινό.
     























 



































 
 








 












πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...έκανες κου πε πε;