Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Η μουσική βοηθάει στο κλάμα του μωρού (κι όχι όπως φαντάζεστε!)



20718488_9ed4a77ad8c1d956d108867baf3e89e7.limghandler (1) 
Από τη στιγμή που γεννιούνται, τα μωρά εκδηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους με το κλάμα. Κλαίνε όταν είναι αναστατωμένα. Κλαίνε όταν κάτι τα ενοχλεί. Κλαίνε όταν τρομάζουν.
Όπως όλοι μας ξέρουμε, το κλάμα τους διαφέρει ανάλογα με το πόσο στρεσαρισμένα αισθάνονται. Μπορούμε, όμως, να καταλάβουμε τη διαφορά; Έρευνες έχουν δείξει ότι κάποιοι άνθρωποι είναι καλύτεροι σ’ αυτό από κάποιους άλλους. Π.χ. οι μαμάδες που πάσχουν από κλινική κατάθλιψη καταλαβαίνουν δύσκολα το κλάμα του μωρού τους. Ενώ οι νέες μαμάδες αντιλαμβάνονται περισσότερο τι θέλει το μωρό κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό.
Επομένως, θα περίμενε κανείς ότι η «ερμηνεία» του κλάματος εξαρτάται από τη συναισθηματική μας υγεία και την εμπειρία, σωστά; Πώς θα σας φαινόταν, όμως, αν κάποιος σας έλεγε ότι παίζει ρόλο και το… εκπαιδευμένο αυτί;
Όπως γνωρίζουμε, τα μωρά αυξάνουν την ένταση του κλάματος ανάλογα με το βαθμό του στρες που βιώνουν. Άρα, ένας γονιός με μουσική παιδεία ίσως έχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα να την αντιληφθεί – κι αυτό ακριβώς ανακάλυψαν οι ειδικοί σε πρόσφατη έρευνα.
Η δρ. Christine Parsons και η ομάδα της ζήτησαν από 54 γονείς να ακούσουν μια σειρά από μαγνητοφωνημένα κλάματα μωρών. Κάθε φορά άκουγαν δύο διαφορετικά συνεχόμενα και τους ρωτούσαν να κρίνουν σε ποιο από τα δύο ακούγονταν πιο στρεσαρισμένα.
Σε κάποιες περιπτώσεις, η διαφορά ήταν αρκετά έντονη – μέχρι τέσσερα ημιτόνια, δηλαδή η απόσταση μεταξύ «Ντο» και «Μι» (Ντο-Ρε-Μι). Σε κάποιες άλλες, η απόσταση ήταν μόνο μισό ημιτόνιο, δηλαδή το 1/2 της απόστασης μεταξύ «Ντο» και «Ρε».
Αυτό, λοιπόν, που βρήκαν, είναι ότι σε όλες τις περιπτώσεις η μουσική παιδεία του γονιού ήταν σημαντική. Εκείνοι που ανέφεραν ότι είχαν λάβει μουσική εκπαίδευση για τουλάχιστον 4 χρόνια μπορούσαν να ερμηνεύσουν καλύτερα το κλάμα, ενώ οι γονείς που είχαν σπουδάσει Μουσική ήταν οι καλύτεροι απ’ όλους στο να καταλαβαίνουν τις ανάγκες του μωρού τους.
Πάντως, όπως τονίζουν οι ειδικοί, δεν χρειάζεται απαραίτητα να είστε μουσικοί για να τα καταφέρετε. Ακόμα και 30 λεπτά μουσικής προπόνησης είναι ικανά να βελτιώσουν αρκετά το… αυτί σας!
 Από: Ζαχαρία Πηνελόπη 
Πηγή: imommy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...έκανες κου πε πε;