Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Ο ΚΟΥΣΤΟΡΙΤΣΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗ CIA….ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΟΛΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ



To 1985 με την β μεγάλη μήκους ταινία του « Ο μπαμπάς λείπει για δουλειές » κερδίζει τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες.Δέκα χρόνια αργότερα με το φιλμ μωσαικό μιας χώρας που δεν υπάρχει πια το « Underground » θα τιμηθεί για β φορά με τον Χρυσό Φοίνικα. Ο Emir Kusturica ντεμπουτάρει τώρα το 2015 στο χώρο της λογοτεχνίας με ένα βιβλίο 6 διηγημάτων το « Ξένος μέσα στο γάμο »  με αυτοβιογραφικό τόνο στο πλαίσιο της Γιουγκοσλαβίας της δεκαετίας 70 – 80.Étranger dans le mariage
Ο λογοτέχνης Emir Κουστορίτσα είναι ρεαλιστής σε αντίθεση με το oνειρικό μοτίβο των κινηματογραφικών του έργων.Εξηγεί τη στάση του: «Όπως το έλεγε ο Ντοσογιέφσκι ο ρεαλισμός  είναι το πιο δύσκολο που μπορεί να επιτευχθεί στη λογοτεχνία. Ακόμη κι αν ο αναγνώστης παίρνει ένα βιβλίο για να ονειρευτεί πιστεύοντας ότι θέλει να δραπετεύσει από την πραγματικότητα ωστόσο είναι η έκφραση αυτής της πραγματικότητας που αυτός αναζητεί».
«Ο πόλεμος στα Βαλκάνια κατέστρεψε μια ακόμη χώρα πρόσφατα ακριβώς στα σύνορα Ανατολής και Δύσης.Δεν είχαμε ποτέ τον χρόνο να δομήσουμε μια ταυτότητα που να ήταν αληθινά θεμελιωμένη πάνω στην κουλτούρα μας.Ωστόσο ήρθε η στιγμή που εμείς φτάσαμε να αισθανόμαστε Γιουγκοσλάβοι.»
Ο μεγάλος βαλκάνιος κινηματογραφιστής είχε τον παπού του και τη γιαγιά του σέρβους ορθοδόξους που ζούσαν στη Βοσνία.
Σήμερα την ώρα της κονιορτοποίησης της Ουκρανίας διαβεβαιώνει ότι και αυτή η περίπτωση είναι «ένα μοντέλο κατασκευασμένο από την  CIA, το ευρωπαικό μοντέλο άρχισε με τον πόλεμο στη Σερβία.Επίσης η ιστορία των snipers που άνοιξαν πυρ στην πλατεία Maïdan μοιάζει σε κάθε περίπτωση με τα γεγονότα του Σεράγεβο το 1992.Είμαστε σε μια εποχή ανθρωπιστικών πολέμων που όμως είναι πόλεμοι που διοργανώνονται».
Στα γαλλικά το βιβλίο του κυκλοφορεί με τίτλο « Etranger dans le mariage » από τις εκδόσεις JC Lattès. (marianne 14/3/15)
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...έκανες κου πε πε;