Σάββατο, 4 Ιουλίου 2015

Βαρουφάκης: Η Ελλάδα δεν μπορεί να εκτυπώσει τη δραχμή, καθώς η χώρα παρέμεινε χωρίς μηχανές


TASS RU
ΑΘΗΝΑ, 2 Ιουλίου. / TASS /. Η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση στο άμεσο μέλλον να αρχίσει να εκτυπώνει  δικό της νόμισμα (τη δραχμή) στην περίπτωση που φύγει από την ζώνη  του ευρώ. Όπως δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ο κύριος λόγος – είναι η έλλειψη εργαλείων.

"Ίσως κάποιος δεν ξέρει, αλλά μετά την εισαγωγή του ευρώ έπρεπε να απαλλαγούν  από όλα τα μηχανήματα που εκτύπωναν  δραχμές , - δήλωσε ο επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών σε συνέντευξή του στην  αυστραλιανή Broadcasting Corporation ABC Τότε Νόμιζαν όπως  φαίνεται ότι ήταν άχρηστα πράγματα, αφού προσχώρησαν στην κοινή νομισματική ζώνη, και αυτό δεν ήταν κάποιο προσωρινό μέτρο  εξέφρασαν  την ελπίδα ότι θα είναι για πάντα ". Σύμφωνα με τον  Βαρουφάκη, οι Έλληνες κατέστρεψαν τα μηχανήματα για να μην έχουν πάρα πολλές  δυνατότητες σε προτάσεις  για  έξοδο από την Ευρωζώνη.


Αναφερόμενος στο  επικείμενο δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου, ο υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της παραίτησης της κυβέρνησης, εάν ο λαός  θα υποστηρίξει τις προτάσεις των διεθνών  δανειστών. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι με την  έκβαση της ψηφοφορίας  αυτή την κυβέρνηση "θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να υπογράψει ένα έγγραφο με τη μορφή με την οποία προτείνει  η" τρόικα ".

Σε μια συνέντευξη με την τηλεόραση του  Bloomberg ο Βαρουφάκης  ήταν πιο κατηγορηματικός  για το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας σχετικά με τους όρους των δανειστών. Αυτός, ειδικότερα, δήλωσε ότι « θα κόψει το χέρι του από το να  υπογράψει." Τόνισε ότι οι Έλληνες  «είναι αποφασισμένοι  για να μείνουν στην Ευρωζώνη."  Σύμφωνα με τον ίδιο, το ερώτημα για τους Έλληνες είναι όπως και να το κάνουμε : να αποδεχθούν  ή να απορρίψουν τις προτάσεις  των πιστωτών. «Αν υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία (με τους πιστωτές), σε 6-12 μήνες  από τώρα θα είμαστε πιο κοντά στην πτώχευση ," - είπε ο Βαρουφάκης.

Στην Ελλάδα, ένα δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στις 5 Ιουλίου σχετικά με τις προτάσεις της «τρόικας» των πιστωτών. Η απόφαση αυτή ελήφθη από τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την άρνηση των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την επέκταση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας προς την Αθήνα και ανέβαλαν  τις πληρωμές για τα δάνεια που έχουν ήδη προγραμματιστεί. Σύμφωνα με το προτεινόμενο δημοψήφισμα ελληνικού λαού θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα αποδεχθεί ή θα απορρίψει η κυβέρνηση ένα σχέδιο συμφωνίας που υποβλήθηκε από τους πιστωτές σε συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 25ης Ιουνίου 2015.

http://tass.ru/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...έκανες κου πε πε;