Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Σύμφωνα με αποτέλεσμα έρευνας ανάμεσα σε 188 χώρες Νορβηγία, η καλύτερη χώρα για να ζεις: Πέντε λόγοι για να το αμφισβητήσουμε


Νορβηγία, η καλύτερη χώρα για να ζεις: Πέντε λόγοι για να το αμφισβητήσουμε

Δεν είναι όλα αγγελικά πλασμένα στη χώρα της Βόρειας Ευρώπης, παρά το υψηλό επίπεδο εισοδήματος - Η πραγματικότητα μέσα από στοιχεία της καθημερινότητας

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που δημοσιεύτηκε, η Νορβηγία αποτελεί, ανάμεσα σε 188 χώρες στον κόσμο, το καλύτερο μέρος για να ζει κάποιος. Η αλήθεια είναι ότι προσφέρει πολλά θετικά. Είναι όμως το καλύτερο μέρος για να ζεις; Δεν αναφερόμαστε στην υποκειμενικότητα της άποψης, αλλά σε στοιχεία. Βάσει των κριτηρίων που διεξήχθη η έρευνα, η χώρα της Βόρειας Ευρώπης καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Ωστόσο εντοπίστηκαν πέντε πράγματα που αφορούν την καθημερινότητα και πράγματι, αμφισβητούν έντονα την πρωτιά αυτή.

Πρώτον, οι φόροι... Στη Νορβηγία οι κάτοικοι έχουν έναν δικό τους τρόπο να αποτυπώσουν την αγανάκτηση που αισθάνονται, παρ' ότι είναι όντως ανταποδοτικοί σε όλα τα επίπεδα. Αυτό που ακούς πολύ συχνά είναι η φράση... «φόροι, φόροι, φόροι...»! Οι Νορβηγοί «ακουμπούν» στο Κράτος το 39% των εισοδημάτων τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, η φορολογία αγγίζει το 47,5%. Αν αναλογιστούμε ότι το μέσο εισόδημα του Νορβηγού πολίτη ανέρχεται στα 60.000 ευρώ ετησίως, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι τα έσοδα του Κράτους είναι τεράστια.

Δεύτερον, η τιμή του ποτού... Τί είναι η ζωή χωρίς διασκέδαση, πολύ δε περισσότερο σε έναν τόπο που δεν προσφέρει και πολλές εναλλακτικές λύσεις, όντας σε μία γωνιά του πλανήτη με πολύ κρύο και μικρές ημέρες. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, η μπύρα του μισού λίτρου κοστίζει 10 ευρώ, καθιστώντας τη Νορβηγία τη δεύτερη πιο ακριβή χώρα στον κόσμο σε επίπεδο... μπύρας! Για να δώσουμε ένα μέγεθος σύγκρισης, δεν θα αναφερθούμε στην Ελλάδα, όπου δεν είναι και τόσο φθηνή, αλλά στο Τατζικιστάν, όπου η ίδια μάρκα και η ίδια ποσότητα, κοστίζει... 45 λεπτά!

Τρίτον, τα ναρκωτικά... Η Νορβηγία βρίσκεται στη δεύτερη θέση σε επίπεδο ποσοστού πληθυσμού χρηστών ναρκωτικών στην Ευρώπη, με 70 άτομα ανά εκατομμύριο, όταν ο μέσος όρος στη «Γηραιά Ήπειρο» είναι μόλις 16 άτομα ανά εκατομμύριο. Η μόνη χώρα που ξεπερνά τη Νορβηγία στην Ευρώπη, είναι η Εσθονία.

Τέταρτον, η τιμή του πετρελαίου... Η μπύρα είναι ένα προϊόν το οποίο, στο κάτω-κάτω αποτελεί ένα είδος διασκέδασης. Το πετρέλαιο όμως, αφορά την καθημερινότητα, τόσο σε επίπεδο μετακίνησης, όσο και σε επίπεδο θέρμανσης, σε μία χώρα μάλιστα, που είναι από τις πιο κρύες στον πλανήτη. Η Νορβηγία έχει τις πιο υψηλές τιμές μαζί με την Ολλανδία, το Χονγκ Κονγκ και του Ντζιμπουτί! Η δε μέση τιμή του πετρελαίου κυμαίνεται στα 1,47 ευρώ ανά λίτρο, σε μία περίοδο που η τιμή του αργού έχει κατρακυλήσει και εξακολουθεί να πέφτει. Ο λόγος, βέβαια, είναι οι υψηλότατοι φόροι.

Πέμπτον, αν είσαι οικολόγος και αγαπάς του λύκους... Αν το θεωρείται «δευτερεύον ζήτημα», πλανάστε πλάνην οικτρά. Πρόσφατα η κυβέρνηση έδωσε άδεια κυνηγιού για 16 από τους 30 λύκους που ζουν στα δάση της Νορβηγίας. Δηλαδή για το 55% του πληθυσμού τους, το οποίο θα κυνηγήσουν περισσότεροι από 11.500 άνθρωποι!

Για την ιστορία, οι αμέσως επόμενες «καλύτερες χώρες να ζεις» μετά τη Νορβηγία, βάσει της ίδιας έρευνας, είναι η Αυστραλία, η Ελβετία, η Δανία, η Ολλανδία, η Γερμανία και η Ιρλανδία. Αν το ψάξουμε λίγο, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα βρούμε τουλάχιστον πέντε λόγους στην κάθε μία από αυτές, προκειμένου να αμφισβητήσουμε το αποτέλεσμα...

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...έκανες κου πε πε;