Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

«Φτωχά» υλικά, πλούσια γεύση


Οταν το ψυγείο και τα ντουλάπια φαντάζουν απελπιστικά άδεια, η εφευρετικότητα παίρνει μπρος
«Φτωχά» υλικά, πλούσια γεύση 
  Τσιχλάκη Θάλεια
Δεν μου αρέσει να ακούω τις φίλες μου να βασανίζονται με το τι θα μαγειρέψουν κάθε μέρα. Θα ήθελα να είμαι δίπλα τους, να σκαλίζω τα ψυγεία τους, να ανακαλύπτω τα πιο άσχετα - για αυτές - υλικά και να τα μετατρέπω σε απλά φαγητά της στιγμής. Συνήθως κολλάνε σε ό,τι βαρετό και κοινότοπο τους έρχεται στο κεφάλι. Σε κάτι αβγά μάτια, στις ομελέτες με πατάτες τηγανητές. Θυμούνται μέχρι και τα ντολμαδάκια των μαμάδων τους, που θα τις υποχρέωναν να περάσουν κανένα δίωρο στην κουζίνα για να τα τυλίξουν, έτσι μικροσκοπικά, όπως εκείνη.

Συνήθως καταλήγουν να πάρουν τηλέφωνο στην πιτσαρία της γειτονιάς ή να θυμηθούν πως ήρθε η ώρα να καταφύγουν στην πανάκεια κάθε νοικοκυράς, αλλά και κάθε αξιοπρεπούς δίαιτας, στα γρήγορα μερικά μπιφτέκια και μια πράσινη σαλάτα. «Παίζει» και κανένα λαχανόρυζο, αν έχει ξεμείνει λάχανο στο ψυγείο τους. Μπλοκάρουν, όχι γιατί δεν έχουν έμπνευση, αλλά γιατί ξέρουν πως κάθε φορά που πάνε να μαγειρέψουν, ακολουθώντας πιστά μια συνταγή, πρόκειται να ψαρώσουν τη στιγμή που θα συνειδητοποιήσουν πως από τα υλικά που τους ζητάει δεν τους βρίσκεται πρόχειρο ούτε το ένα τρίτο.

Χθες το βράδυ, χτύπησε το τηλέφωνο. Ηταν η Λουκία που μένει δυο τετράγωνα πιο κάτω. «Ελα σπίτι, μου προέκυψε τραπέζι. Φέρε και κανένα κρασί, και κυρίως τις ιδέες σου.

Το ψυγείο μου επανήλθε στην ημέρα μηδέν που το αγόρασα». Ρώτησα αν είχε μακαρόνια, πήρα και μερικά πραγματάκια στον δρόμο και να τι της έφτιαξα. Το υποβάλλω στην κρίση σας.


Σπαγκέτι στο κόκκινο κρασί, με μαϊντανό και καρύδια
Υλικά για 4 άτομα

  • 1.200 ml νερό
  • 800 ml κόκκινο ξηρό κρασί (1 φιάλη και κάτι)
  • αλάτι
  • 300 γρ. σπαγκέτι
  • 4 κ. σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 4 μικρές σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • ½ καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη
  • ½ φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 125 γρ. καρύδια, καβουρδισμένα στο τηγάνι και χονδροκοπανισμένα
  • 40 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη (+ λίγη επιπλέον για το σερβίρισμα)
  • μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα αναμειγνύετε το νερό με ολόκληρη τη φιάλη κρασί, προσθέτετε μια γερή πρέζα αλάτι και τα βάζετε να βράσουν. Ρίχνετε τα σπαγκέτι και τα βράζετε, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους, ώστε να γίνουν al dente. Τα σουρώνετε και κρατάτε 1/4 του φλιτζανιού από το υγρό του βρασίματος. Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνετε 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο και την πιπερίτσα για 1 λεπτό, σε μέτρια θερμοκρασία.{LF}Εν συνεχεία, προσθέτετε τα υπόλοιπα 50 ml κρασί και το υγρό του βρασίματος που κρατήσατε και τα αφήνετε να πάρουν μια βράση, ρίχνετε τα ζυμαρικά και ανακατεύετε για 2 λεπτά, μέχρι να απορροφήσουν τον ζωμό. Πασπαλίζετε με τον μαϊντανό και προσθέτετε τα καρύδια και την παρμεζάνα. Τα περιχύνετε με τις άλλες 2 κουταλιές ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά. Τρίβετε αρκετό πιπέρι πάνω από τα σπαγκέτι και τα σερβίρετε, προτείνοντας επιπλέον τριμμένο τυρί.



  • Το ιδανικό θα ήταν να σερβίρετε αυτό το φαγητό με το ίδιο κόκκινο κρασί που το μαγειρέψατε.
  • Eίναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε {LF}ένα κρασί καλής ποιότητας: ελαφρύ, φρουτώδες και σχετικά νεαρό.
  • Εάν θελήσετε να συνοδέψετε το φαγητό αυτό, προτιμήστε ένα σαλάμι αέρος ή κάποιο ζαμπόν ωρίμανσης (ελληνικό, ιταλικό ή και ισπανικό).
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 29 Φεβρουαρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...έκανες κου πε πε;