Τρίτη, 5 Απριλίου 2016

Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου - Με «Αντι - ΔΝΤ» σόου προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για τους νέους φόρους


Ο καβγάς με το ΔΝΤ ως «φερετζές» των νέων σκληρών μέτρων
 
Γιάννης Μακρυγιάννης , Ελένη Στεργίου
Λαγκάρντ: Ανοησία ότι θέλουμε χρεοκοπία - Τσίπρας: Να κλείσει η διαπραγμάτευση
Επικοινωνιακό «μασάζ» του Τσίπρα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που πρέπει να ψηφίσουν το πακέτο των 5,4 δισ ευρώ -Κηρύσσει «ανένδοτο» κατά του Ταμείου μετά τις αποκαλύψεις του Wikileaks, για τις οποίες όμως αδιαφόρησαν οι ευρωπαίοι
Στην πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση της επιβολής ενός νέου σκληρού μνημονιακού πακέτου μέτρων ύψους 5,4 δισ ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος είναι φέτος και αφορά τους πάντες – καθώς το 1,8 δισ ευρώ είναι έμμεσοι φόροι – έχει επιδοθεί κατά τα φαινόμενα ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς η αξιολόγηση είναι δυνατόν και πιθανόν να κλείσει όντως μέσα στον Απρίλιο και άρα η ώρα των δυσβάστακτων πολιτικών αποφάσεων για την κυβέρνηση φτάνει.

Στη διαχείριση αυτής της δύσκολης και κρίσιμης συγκυρίας ο πρωθυπουργός δείχνει να εντάσσει την υπόθεση με τις αποκαλύψεις του Wikileaks και την μετωπική κόντρα που επέλεξε να κάνει με το ΔΝΤ. Ο κ. Τσίπρας συνεχίζοντας τις θεαματικές πολιτικές κινήσεις, που άρχισε αμέσως μετά την αποκλαλυψη (σφοδρή καταγγελία του Ταμείου, τηλεφωνήματα σε Μέρκελ, Ολάντ, Μπάιντεν, ευρωπαίους παράγοντες, επιστολή στην Κριστίν Λαγκάρντ) συγκάλεσε εκτάκτως το βράδυ της Δευτέρας την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μόνο και μόνο για να συντηρήσει την επίθεση κατά του ΔΝΤ. Κι αυτό όταν την ίδια ώρα οι ευρωπαίοι έχουν αδιαφορήσει ή και απορρίψει τη σημασία των συνομιλιών Τόμσεν – Βελκουλέσκου, που αποκαλύπτονται στο Wikileaks, ενώ και η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, που με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο διεξάγει τις διαπραγματεύσεις, απέφυγε να θέσει το θέμα στη χθεσινή συνάντηση που είχε με την τρόικα. Αλλά και το ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι καλύπτει τα στελέχη του βάζοντας «πάγο» στις σχέσεις με την Αθήνα και δείχνει να επιμένει στις θέσεις του, οι οποίες πάντως έτσι κι αλλιώς δεν γίνονταν εξ ολοκλήρου αποδεκτές από τους ευρωπαίους εδώ και κάποιο καιρό.

Επιπλέον η Αθήνα μάλλον είναι εκτεθειμένη σε σχέση με καθαυτό το γεγονός των υποκλαπεισών συνομιλιών των στελεχών του Ταμείου, καθώς ουδείς διεθνής παράγοντας έδωσε την σημασία που θα περίμενε η κυβέρνηση και αφετέρου η αμφίσημη ανακοίνωση της ΕΥΠ σχετικά με το αν έκαναν οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες την υποκλοπή, κάθε άλλο παρά ξεκαθάρισε το νέφος των σχετικών καταγγελιών από τον ξένο τύπο.

Το όλο θέμα πλέον μοιάζει να είναι «εσωτερικής κατανάλωσης» με μία ίσως απόληξη στο πεδίο των σχέσεων με τους εταίρους και δανειστές: Να αναγκαστεί το ΔΝΤ να μην επιμείνει στην αλλαγή του μίγματος των μέτρων που έχει προτείνει ήδη (περισσότερη έμφαση στις περικοπές δαπανών και λιγότερη στην αύξηση φόρων) και να υποχωρήσει από τις δυσμενείς προβλέψεις του για το δημοσιονομικό κενό, που θα μπορούσαν να επιφέρουν επιπλέον μέτρα στο ήδη βαρύ φορτίο των 5,4 δις ευρώ, που έχει αποδεχθεί η Αθήνα.

Ωστόσο το κύριο μέλημα του Μεγάρου Μαξίμου φαίνεται να είναι σε ποιες πολιτικές συνθήκες θα περάσουν τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί και το ακριβές περιεχόμενό τους καθορίζεται στις τρέχουσες συζητήσεις με την τρόικα. Η κυβέρνηση επιδιώκει να διαμορφωθούν συνθήκες οξείας πολιτικής έντασης και μία εικόνα «σκληρής διαπραγμάτευσης» από την δική της πλευρά, ώστε να εμφανιστεί η υπογραφή των μέτρων όχι απλά ως αναγκαία κίνηση, αλλά περίπου ως επιτυχία, υπό την έννοια ότι θα έχει γίνει αυτή η συμφωνία κόντρα στο «εχθρικό» ΔΝΤ. Μέσα σε τέτοιες συνθήκες ευελπιστεί ο πρωθυπουργός ότι θα υπάρξει η μέγιστη συσπείρωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που καλούνται για πρώτη φορά να εγκρίνουν τέτοιας έκτασης και έντασης φορολογικά μέτρα.


Η νέα επίθεση στο ΔΝΤ

Μιλώντας στους βουλευτές του ο πρωθυπουργός έδειξε αποφασισμένος να συντηρήσει και να πάει στα άκρα την λεκτική κόντρα με το ΔΝΤ, στο οποίο επιτέθηκε ευθέως, αναφερόμενος στο ρόλο που διαχρονικά έχει διαδραματίσει το Ταμείο στην ελληνική διαπραγμάτευση. Μάλιστα απαντώντας στα περί «ανοησίας» που καταλόγισε η κυρία Λαγκάρντ στους ισχυρισμούς ότι το Ταμείο επιδιώκει πιστωτικό γεγονός, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι «πράγματι ανόητοι, όσοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν ένα πιστωτικό γεγονός στη διαπραγμάτευση».  Τόνισε δε ότι «σχεδόν όλοι γνωρίζαμε ότι το ΔΝΤ παίζει αδικαιολόγητα τις καθυστερήσεις. Δεν γνωρίζαμε όμως μέχρι πού θέλουν να οδηγήσουν την Ευρώπη κάποιοι πράγματι ανόητοι». Αναφέρθηκε δε στα λάθη και τις «ανοησίες» που έκανε διαχρονικά το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα να μην επιβεβαιωθούν όσα είδαν το «φως» της δημοσιότητας, αναφερόμενος στο διάλογο ανάμεσα στον Πολ Τόμσεν και την Ντέλια Βελκουλέσκου, που «έβγαλαν στη φόρα» τα Wikileaks.

«Το ΔΝΤ αρνείται τη συμφωνία που υπέγραψε τον Ιούλιο και ζητά περισσότερα μέτρα για να στηρίξει συζήτηση για το χρέος. Κι όμως, στη συμφωνία προβλέπεται να ανοίξει συζήτηση για το χρέος μετέπειτα» τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «το ΔΝΤ ζητά μέτρα που τινάζουν στον αέρα τη συμφωνία του Ιουλίου. Είναι να σαν μας λένε να πηδήξουμε από τον 5ο όροφο και αυτοί θα μας πιάσουν. Το Ταμείο ναι μεν θέλει μείωση στόχων, αλλά τα μέτρα που ζητά για να πιαστούν οι στόχοι είναι παράλογα».

Τόνισε ακόμη ότι το Ταμείο δεν αποδέχεται τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της ΕΕ για την πορεία της οικονομίας. Σημείωσε ότι «το ΔΝΤ αμφισβητεί τη συμφωνία, την οποία θεωρεί ετεροβαρή υπέρ της Ελλάδας. Βρίσκει σύμμαχο στη ΝΔ, η οποία ταυτίζεται με τις πιο ακραίες θέσεις του, περιμένοντας να μην υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Κατηγόρησε δε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ταυτίζεται με τις θέσεις του ΔΝΤ και της καταλόγισε ότι αδιαφορεί για τις συνέπειες της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Στο βάθος συμφωνούν πλήρως με μία σειρά από αυτές τις απαιτήσεις του Ταμείου, με την ιδεολογία της λιτότητας για τους πολλούς. Είναι μία ιδεολογική αντιπαράθεση ανάμεσα στην Αριστερά και τη νεοφιλελεύθερη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα έχει κλείσει πριν τις 22 Απριλίου, ενώ ανέφερε ότι έπεται η συζήτηση για το χρέος και έδωσε μία ψυχολογική στήριξη στους βουλευτές του, λέγοντάς τους ότι ο  Απρίλιος είναι μήνας εξελίξεων και «τελευταία δύσκολη στροφή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...έκανες κου πε πε;