Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Χιλιάδες Πορτογάλοι στους δρόμους κατά της λιτότητας! Εδώ… ξαπλώστρα

 

Χιλιάδες Πορτογάλοι διαδήλωσαν την Πέμπτη στους δρόμους της Λισαβόνας εναντίον της λιτότητας που έχει ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση των μισθών τους και να απαιτήσουν την παραίτηση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης, τα ίδια με εδώ δηλαδή, μόνο που εδώ δεν διαδηλώνουμε, πάμε για μπάνια…
«Υπάρχει μια λύση, θέλουμε εκλογές» φώναζαν οι διαδηλωτές που ηγούνταν της πορείας, την οποία οργάνωσε το CGTP, η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας, ενώ στα πανό είχαν γράψει τα συνθήματα «έξω η κυβέρνηση!» ή επίσης «για μια διαφορετική πολιτική». Βλέπετε στην Πορτογαλία διαδηλώνουν και να απαιτούν να πέσει η κυβέρνηση δίχως να έχουν… φόβο μην τους «φύγουν» οι τουρίστες.

«Πριν από δύο χρόνια, μπορούσα ακόμα να ελπίζω σε μια άνετη ζωή. Σήμερα δεν γνωρίζω καν εάν θα μπορέσω να πληρώσω τους λογαριασμούς στο σπίτι μου» αφηγήθηκε ο Σιλβέριο Φερνάντες, 50 ετών, ελεγκτής λεωφορείων. Εμείς Σιλβέριο, εδώ στην Ελλάδα, έχουμε συμβιβαστεί με τη μιζέρια μας και ακούμε τι μας λέει ο Πρετεντέρης για το καλό μας.

Οι διαδηλωτές, που έφθασαν από το Πόρτο (στα βόρεια), το Σετουμπάλ (στα νότια) ή ακόμα και το Πορταλέγκρε (στα κεντρικά), μοιράστηκαν σε δύο πορείες προς το Κοινοβούλιο. Στη μία συμμετείχαν δημόσιοι υπάλληλοι, στην άλλη εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

Οι πολίτες διαμαρτύρονταν κυρίως για τις μεταρρυθμίσεις στην νομοθεσία για τις εργασιακές σχέσεις, που κρίνουν «ιδιαίτερα επιζήμιες για τους μισθωτούς» και θεωρούν ότι στόχο έχουν να εμπεδώσουν «την καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων», σύμφωνα με το CGTP.

Ο Αρμένιο Κάρλος, ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου, ζήτησε την εφαρμογή «μιας πολιτικής της Αριστεράς» που να ανταποκρίνεται «στην πραγματικότητα των εργαζόμενων και των φτωχότερων» κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε προς το πλήθος μπροστά από το Κοινοβούλιο.

Το συνδικάτο, το οποίο κάλεσε σε μια νέα κινητοποίηση την 25η Ιουλίου, καταγγέλλει επίσης τις νέες προσωρινές περικοπές των μισθών των ανώτερων δημοσίων υπαλλήλων από 1500 ευρώ και πάνω, που υιοθέτησε προχθές το Κοινοβούλιο επί της αρχής.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...έκανες κου πε πε;