Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Αιτωλ/νία: Στη «φάκα» της Οικονομικής Αστυνομίας δύο γιατροί








0syda
Διώκονται για εκτεταμένη φοροδιαφυγή
Μέσα σε τρεις μήνες, ο γιατρός γενικής ιατρικής από τη Βόρεια Ελλάδα είχε εκδώσει περίπου 9.400 συνταγές.
Με δεδομένο ότι κάθε μήνας έχει 22 εργάσιμες μέρες -ίσως και λιγότερες, αφού πρόκειται για τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2012, ο συγκεκριμένος ιατρός εξέδιδε περίπου 147 συνταγές κάθε μέρα! Η δε συνολική αξία των συνταγών που εκδόθηκαν σε αυτό το χρονικό διάστημα ξεπερνά το ποσό των 405.000 ευρώ...
Είναι μία από τις 14 περιπτώσεις γιατρών που εντοπίστηκαν από την Οικονομική Αστυνομία να υπερσυνταγογραφούν και να φοροδιαφεύγουν. Οι αξιωματικοί της εξειδικευμένης υπηρεσίας εξέτασαν το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης και βρήκαν το... τοπ 50 των γιατρών σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι είχαν γράψει τις περισσότερες ιατρικές συνταγές.
Στη συνέχεια εξέτασαν το συνολικό ποσό των ιατρικών συνταγών ανά γιατρό, τον συνολικό αριθμό των συνταγών, τον μέσο όρο κάθε μίας, τον συνολικό αριθμό των ασθενών που τις έλαβαν, το ποσοστό των συνταγών που εκτελέστηκαν από το ίδιο φαρμακείο και την κατασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου, δεδομένου ότι τα σκευάσματα προέρχονταν στο σύνολό τους από εταιρείες που κατατάσσονται μεταξύ των πρώτων σε πωλήσεις.
«Προέκυψε ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα και οι πραγματοποιούμενες τραπεζικές καταθέσεις των 14 γιατρών, για το υπό εξέταση χρονικό διάστημα, δεν αντιστοιχούσαν μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι για την πλειοψηφία των γιατρών, οι τραπεζικές καταθέσεις που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους υπερβαίνουν το σύνολο των δηλωθέντων εισοδημάτων. Η εν λόγω αναντιστοιχία υπερβαίνει συνολικά το ποσό του 1.400.000 ευρώ» δήλωσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, Ταξίαρχος Απόστολος Αλαμάνας.
Η γεωγραφία
Όπως αναφέρει το «Εθνος», από δύο γιατροί εντοπίστηκαν σε Αττική, Αρκαδία, Αιτωλοακαρνανία και Δράμα και από ένας σε Αργολίδα, Βόλο, Ημαθία, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Λάρισα. Οι περισσότεροι είναι γενικοί γιατροί και παθολόγοι, που δέχονται αρκετούς ασθενείς καθημερινά. Ολοι τους συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ και έχουν πρόσβαση στο σύστημα e-συνταγογράφησης.
Τέσσερις περιπτώσεις γιατρών είχαν εκδώσει τουλάχιστον 16.400 ιατρικές συνταγές σε τρεις μήνες! Η Οικονομική Αστυνομία εντόπισε κι άλλα... λαβράκια: γιατρός ειδικότητας γενικής ιατρικής εργαζόμενος σε νοσοκομείο του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα, εξέδωσε περίπου 2.200 ιατρικές συνταγές τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο του έτους 2012, οι οποίες σε ποσοστό περίπου 84% εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο! Επίσης, γιατρός που εργάζεται σε νοσοκομείο του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα εξέδωσε περίπου 1.200 ιατρικές συνταγές, οι οποίες σε ποσοστό περίπου 67% εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο για το ίδιο χρονικό διάστημα!
Αλλος γιατρός, ειδικότητας παθολογίας (ελεύθερος επαγγελματίας) που δραστηριοποιείται στη Στερεά Ελλάδα, μέσα στους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2012, συνταγογράφησε περίπου σε 3.600 ασθενείς, γεγονός το οποίο υποδηλώνει ότι ο εν λόγω ιατρός εξέταζε κατά μέσο όρο 1.200 ασθενείς μηνιαίως.
Υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι οι γιατροί διατηρούσαν συνεργασία τόσο με τις φαρμακευτικές εταιρείες -από τις οποίες διάλεγαν να συνταγογραφούν τη συντριπτική πλειονότητα των σκευασμάτων που έγραφαν- αλλά και με τα φαρμακεία που εκτελούσαν το μεγαλύτερο ποσοστό των συνταγών. Ωστόσο, ο γιατρός δεν είναι δημόσιος υπάλληλος για να διωχθεί για δωροδοκία και επίσης συνήθως τέτοιου είδους συνεργασίες δεν έχουν... παραστατικά.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του προανακριτικού υλικού, η φοροδιαφυγή σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου από τους συγκεκριμένους γιατρούς έφτασε τα 1.400.000 ευρώ. Η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας έχει υποβληθεί στον Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς υπό μορφή προανακριτικού πορίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...έκανες κου πε πε;