Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Δηλαδή, τώρα που άλλαξαν την ημερομηνία στο καρναβάλι της Κατούνας να μην πάρουμε ομπρέλες;





Δηλαδή, τώρα που άλλαξαν την ημερομηνία στο καρναβάλι της Κατούνας να μην πάρουμε ομπρέλες;
           
Και από την παρακμή και το κιτσαριό πως θα προφυλαχτούμε;

Οι μετεωρολόγοι του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας, οι οποίοι κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους, έβγαλαν ανακοινωθέν για έκτακτα καιρικά φαινόμενα την Κυριακή και σε σύντομο χρονικό διάστημα σε συνεργασία με τις λοιπές υπηρεσίες του Δήμου, αποφάσισαν τα καρναβαλικά δρώμενα να γίνουν το Σάββατο, που μάλλον δεν θα βρέχει! Άψογη συνεργασία σε όλους τους τομείς! Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι αν ενημέρωσαν και τους άλλους δήμους ανά την επικράτεια, ώστε να πράξουν και αυτοί κάτι ανάλογο.

Βέβαια, υπάρχουν και οι «κακές» γλώσσες, οι οποίες προσπερνούν αυτή την μεγαλειώδη προσπάθεια για τον εκπολιτισμό μας και κάνοντας την σύγκριση με τα δικά τους πολιτιστικά κατορθώματα παρελθόντων ετών, «αγανακτούν». Η δίκαιη αυτή αγανάκτηση εκφράζεται μέσω σχολίων σε αναρτήσεις τοπικού ενημερωτικού blog. Με όσα γράφονται στα σχόλια συγκεκριμένης ανάρτησης είναι να ανησυχεί κανείς για την ψυχική υγεία των συντακτών τους.

            Θα πει κάποιος, ότι όλα γίνονται για την χαρά των παιδιών και για να «ξεσκάσει» ο κόσμος. Άλλος, θα υποστηρίξει ότι είναι παράδοση του λαού μας και όλα αυτά τα φολκλορικά επιχειρήματα. Ψωμί δεν έχουμε να φάμε τα καρναβάλια μας μαράνανε. Ότι σαχλαμάρα κυκλοφορεί να την κάνουμε κι εδώ. «Πιπέρι» στο στόμα! Σαχλαμάρα είναι η πολιτισμική μας παράδοση; Η αρχαία ελληνική κληρονομιά; Δεν είδα όμως να ενδιαφέρεται κανείς να μιλήσει για την κλασσική ελληνική σκέψη. Έχουν μπερδέψει τον παγανισμό και την νεοειδωλολατρεία με την αρχαία Ελλάδα και την κλασσική φιλοσοφία. Τις αηδίες που βλέπουμε τέτοιες μέρες τις λέμε πολιτισμό. Μάλιστα, δαπανούμε και χρήματα από τον δημοτικό κορβανά, για να χρηματοδοτηθούν οι γελοιότητες. Να πάρουμε στολές και κομφετί, να βάλουμε και το «Ζιγκολό» της Παπαρίζου να χορέψουν τα παιδάκια! Μη δεν μάθουν από αλλού την ξετσιπωσιά.  Και μάσκες! Να βάλουμε και μάσκες! Να θυμηθούμε, όμως, να τις βγάλουμε, γιατί οι περισσότεροι ξεχνιούνται και τις φοράνε χρονικής.
Άρτος και θέαμα!
           
Να μας πουν  οι διοργανωτές, οι οποίοι μοχθούν για την μετάδοση ανώτερου πολιτισμού σε εμάς τους πολιτιστικά κατώτερους, τι ακριβώς γιορτάζουμε;

Μήπως το Τριώδιο; Ξέρουν τι είναι το Τριώδιο; Η ελληνορθόδοξη παράδοση (αρχαία Ελλάδα - Ρωμανία) μαρτυρεί ότι οι μέρες του Τριωδίου που διανύουμε είναι περίοδος ησυχίας, περισυλλογής, μετανοίας, εγκλεισμού και όχι ξέφρενης και αμαρτωλής εξωστρέφειας. Από την μέρα όπου ανοίγει το Τριώδιο (λειτουργικό βιβλίο) γίνεται πιο έντονη η προσπάθεια του ανθρώπου για μετάνοια, νήψη, προσευχή, νηστεία και έναν πιο ενδελεχή έλεγχο του «ενδό», ώστε να φτάσουμε στην Ανάσταση. Οι μούντζες, τα γεμάτα σεξισμό υπονοούμενα, τα σαχλοτράγουδα που θα ακουστούν έχουν καμία σχέση με το Τριώδιο;

Από τι θα αποκρέψουμε; Από το κρέας; Άντε και του χρόνου! 

Κυριακή των Απόκρεω, όπου σταματάμε την κατανάλωση κρέατος ήταν την περασμένη Κυριακή. 

Κατούνα Κουπεπέ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...έκανες κου πε πε;