Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Οι «κυνηγοί» του παραδείσου


Τουρίστες (κυρίως Βρετανοί) αναζητούν στη Ελλάδα σπάνια αγριολούλουδα και οργανώνουν εξορμήσεις. Ο Ολυμπος, η Μάνη και η Κρήτη στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας

Ο νάρκισσος των ποιητών, οι σπάνιες ορχιδέες, οι κίτρινες τουλίπες της «ζεστής κοιλάδας» στον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου θα γίνουν σύντομα «βορά» των «κυνηγών αγριολούλουδων», που έρχονται στις 18 Μαΐου. Την ίδια στιγμή, στη δυτική Κρήτη Βρετανοί διανύουν εβδομάδα «κυνηγιού» -ενώ ολόκληρο τον Απρίλιο έφταναν εκεί κατά ομάδες συνάδελφοι και συμπατριώτες τους- και κάποιοι άλλοι φτιάχνουν τις βαλίτσες τους για τη λίμνη Κερκίνη. Η άνοιξη μετατρέπει την Ελλάδα σε βοτανικό παράδεισο της Ευρώπης, που θα μπορούσε να έχει εξαιρετική τύχη αν πλασαριζόταν σωστά στους χιλιάδες φυσιολάτρες της νέας τάσης θεματικού τουρισμού που αποκαλείται «wildflower watching» (παρατήρηση αγριολούλουδων).
Τη μεγαλύτερη δραστηριότητα παρουσιάζει η Κρήτη, η οποία συμπεριλαμβάνεται στις επίσημες ιστοσελίδες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πρακτορείων που διοργανώνουν ταξίδια του είδους. Ωστόσο στο βιβλίο του «Οι 50 καλύτερες περιοχές του κόσμου για αγριολούλουδα», ο διάσημος φωτογράφος, φυσιολάτρης και διοργανωτής ταξιδιών Μπομπ Γκίμπονς συμπεριλαμβάνει πάνω από 10 περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ στο εξώφυλλο φιγουράρει ένας λόφος της Μάνης. Στις περιοχές περιλαμβάνονται επίσης ο Παρνασσός και οι Δελφοί, η Λέσβος, η δυτική Κρήτη.

Μαγευτικό θέαμα
Στην πραγματικότητα, σε καθεμιά από αυτές τις περιοχές ο Γκίμπονς κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε πέντε-έξι διαφορετικά σημεία, με αποτέλεσμα οι «παράδεισοι» των αγριολούλουδων στην Ελλάδα να ανέρχονται σε τουλάχιστον 25. Ο ίδιος προτείνει στους ταξιδιώτες να φτάσουν στη χώρα μας για να απολαύσουν το μαγευτικό θέαμα έως τα μέσα Μαΐου, ενώ ειδικά για τον Ταΰγετο προτείνει ακόμη και τις αρχές Ιουλίου. Φωτογραφίζει επίσης με θέρμη μερικά από τα 1.600 είδη χλωρίδας της Λέσβου, η οποία ήδη προσελκύει λάτρεις του νέου «σπορ» της παρατήρησης αγριολούλουδων.

Ενα από τα ωραιότερα μέρη του κόσμου για όσους λατρεύουν το «κυνήγι των αγριολούλουδων» είναι ο Ολυμπος, με τα 25 ενδημικά είδη που δεν συναντώνται αλλού (τα περισσότερα από αυτά αγριολούλουδα). Νάρκισσοι, ανθάκια μοβ κρόκου, διάφορα είδη ορχιδέας μετατρέπουν τον Ολυμπο σε Εδέμ, την οποία έχει αποτυπώσει στο βιβλίο του «Αγριολούλουδα του Ολύμπου» ο Σουηδός Αρνε Στριντ, ομότιμος καθηγητής Βοτανικής, ο άνθρωπος που αποκαλεί την Ελλάδα δεύτερο σπίτι του και την έχει γυρίσει από άκρη σε άκρη, καταγράφοντας τα φυτά της ελληνικής χλωρίδας και δημοσιεύοντας πολύτομα έργα. «Για να καταλάβετε την ιδιαιτερότητα της Ελλάδας, στη χώρα σας συναντώνται 6.000 είδη φυτών, εκ των οποίων τα 750 είναι μοναδικά, ενώ στη Γερμανία συναντώνται περίπου 3.000 είδη» δηλώνει ο καθηγητής.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...έκανες κου πε πε;