Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Guardian: Στο χείλος του χάους η Ελλάδα - Ετοιμάζεται για ξέσπασμα βίας των προσφύγων


(EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται για ξέσπασμα βίας
Με την εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό
Ξεκινούν οι επαναπροωθήσεις από τη Δευτέρα
«Περιμένουμε βία», λέει ο Κυρίτσης
Ακόμη δεν έχουν έρθει οι αξιωματούχοι που υποσχέθηκε η ΕΕ...

Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται για ξέσπασμα βίας, ενόψει της εφαρμογής της συμφωνίας της ΕΕ με την Αγκυρα, καθώς από τη Δευτέρα ξεκινούν οι μαζικές απελάσεις Σύρων προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, γράφει ο Guardian.

Κάνοντας αναφορά στο γεγονός ότι έχουν ξεσηκωθεί οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι ενισχύεται ο φόβος στην Αθήνας για την πρακτικότητα της εφαρμογής της συμφωνίας, η οποία έχει ήδη προκαλέσει ανησυχία για τη νομιμότητά της. Παράλληλα, αναφέρει ότι τα νησιά έχουν γίνει σημεία «ανάφλεξης», κάνοντας λόγο για τα γεγονότα στη Χίο και την «απόδραση» 800 προσφύγων από το κέντρο κράτησης.
«Περιμένουμε βία. Οι απελπισμένοι άνθρωποι τείνουν να είναι βίαιοι», δηλώνει στον Observer ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης. «Η όλη φιλοσοφία της συμφωνίας είναι να αποτρέψει τη διακίνηση ανθρώπων στην Ευρώπη από τις τουρκικές ακτές, αλλά θα είναι δύσκολο και προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε μία ήπια προσέγγιση. Είναι άνθρωποι που διέφυγαν από τον πόλεμο. Δεν είναι εγκληματίες», προσθέτει ο ίδιος.
Μία ημέρα πριν από την εφαρμογή της συμφωνίας για τις επαναπροωθήσεις, από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη αναμένεται να φύγουν 750 άνθρωποι από τη Λέσβο για το Ντικιλί γράφει ο Guardian, προκύπτει ότι η Frontex δεν έχει στείλει το απαραίτητο προσωπικό για την επίβλεψη της επιχείρησης. Οχτώ σκάφη της Frontex θα μεταφέρουν όσους κρατούνται στα ελληνικά νησιά και έχουν επιλεγεί για απέλαση, έπειτα από fast-track ακροάσεις για άσυλο.
Ομως, από τους 2.300 αξιωματούχους που υποσχέθηκε να στείλει η ΕΕ στην Ελλάδα, μόλις 200 έχουν φτάσει, όπως αναφέρει ο κ. Κυρίτσης. «Ακόμη περιμένουμε νομικούς και μεταφραστές που θα έπρεπε να έχουν στείλει. Ακόμη και το προσωπικό της Frontex δεν έχει φτάσει ακόμη», προσθέτει. Αλλά και η ανθρωπιστική βοήθεια που προοριζόταν για την Ελλάδα έχει καθυστερήσει.
Την ίδια ώρα, οι πρόσφυγες έχουν ξεσηκωθεί μέσα στην απελπισία τους, όπως στη Χίο. «Αν με αναγκάσουν να γυρίσω στην Τουρκία, θα πέσω μαζί με την οικογένειά μου στη θάλασσα», λέει στο AFP ο Μουσταφά, ένας Σύρος που περιμένει με τη σύζυγο και τα παιδιά τους στο λιμάνι της Χίου. «Πήγαμε από την κόλαση, στην κόλαση», προσθέτει.
«Αυτό συμβαίνει όταν έχεις 30 αστυνομικούς για τη φύλαξη 1.600 προσφύγων, που είναι αποφασισμένοι να φύγουν», λέει στον Guardian ο Μπέντζαμιν Τζούλιαν, ένας Ισλανδός εθελοντής που βρίσκεται στη Χίο, σχολιάζοντας την «απόδραση» των προσφύγων από το κέντρο κράτησης. «Ολη την ώρα φώναζαν ''ελευθερία'' και ''όχι Τουρκία''. Αυτό θέλουν και είναι αποφασισμένοι να το πετύχουν», προσθέτει.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...έκανες κου πε πε;