Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Η «Μάχη των πορτοκαλιών» στην Ιταλία


Ξεχάστε τον γνωστό «Πόλεμο της Ντομάτας» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην πόλη Μπιουνόλ, στην Βαλένθια της Ισπανίας. Τώρα η «πραγματική μάχη» λαμβάνει χώρα στην Ιταλία, στην πόλη Ίβρεα, με πολεμοφόδια τα τοπικά τους πορτοκάλια!

Η γιορτή αναπαριστά την εξέγερση των κατοίκων της ιταλικής κωμόπολης κοντά στο Τορίνο ενάντια στους αυταρχικούς της δυνάστες που κυριαρχούσαν στην μεσαιωνική περίοδο.


Χιλιάδες κάτοικοι της επαρχιακής πολης, αλλά και ολοένα και περισσότεροι τουρίστες, λαμβάνουν θέσεις στους δρόμους της πόλης για να εκτοξεύσουν ο ένας στον άλλον εκατοντάδες κιλά του εσπεριδοειδούς φρούτου της Μεσογείου.


Αν και οι ρίζες αυτού του φεστιβάλ παραμένουν αδιευκρίνιστες, ο μύθος λέει ότι ο άρχοντας της πόλης, που πιστεύεται ότι άνηκε στην οικογένεια Ρινάλντι, βίασε μια νεαρή «κοινή θνητή» την νύχτα πριν από τον γάμο της, εξασκώντας το «droit du seigneur» δικαίωμα του.


Οι κάτοικοι επαναστάτησαν και από τότε κάθε χρόνο, πραγματοποιείται η μάχη αυτή ως ένδειξη τιμής στους αγωνισθέντες συντοπίτες τους, που χρησιμοποιώντας πορτοκάλια αντί για πέτρες αναπαριστούν την μάχη τους με τις άμαξες -γεμάτες στρατιώτες- του βασιλιά.


(Φωτογραφίες: Marco Bertorello/AFP/Getty Images ΚΑΙ Stefano Rellandini/Reuters)









Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

...έκανες κου πε πε;